Bezoek Schloss Neuschwanstein: een sprookjesachtig kasteel

schloss neuschwanstein

Het stond al tijdens op mijn ‘Instagram hotspot wishlist’, het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein. Dit prachtige kasteel is te vinden in Zuid-Duitsland, om precies te zijn in het plaatsje Hohenschwangau. Na onze zomervakantie in Oostenrijk reden we hier praktisch langs, dus natuurlijk moest en zou ik hier even een bezoekje bregen. Ik werd absoluut niet teleurgesteld, want wauw, het is net zo mooi als op alle foto’s!

Schloss Neuschwanstein

Even een klein stukje geschiedenis: Schloss Neuschwanstein werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. Zijn bijnaam was ook wel de sprookjeskoning, hoe toepasselijk! Helaas stierf Lodewijk al tijdens de bouw, dus hij heeft er niet echt van kunnen genieten. Al zes weken na zijn dood werd het kasteel opengesteld voor publiek en het is op dit moment één van de populairste bezienswaardigheden in Duitsland. Nog een leuk feitje: Schloss Neuschwanstein diende als inspiratie voor het kasteel in de Disneyfilm Doornroosje! Met recht een sprookjeskasteel dus.

Een bezoek aan Schloss Neuschwanstein

Binnenin het kasteel vind je prachtig ingerichte kamers, van woon- en slaapkamers tot troonzaal. Kleurrijke muurschilderingen, gouden pilaren en bijzondere meubelstukken leveren een mooi plaatje op. Je kunt een tour met of zonder gids boeken en tickets zijn online verkrijgbaar. Haal je tickets zeker niet op de dag zelf, want dan kan het zijn dat je meerdere uren in de rij staat. Beetje zonde van de tijd!

Geen zin om naar binnen te gaan? Het kasteel van buiten bekijken is ook zeker weten de moeite waard. Vanaf de Marienbrücke heb je het mooiste uitzicht. Je kunt er met de paardenkoets komen, met een shuttlebus, maar ook gewoon lopend. De weg loopt via een breed aangelegd bospad naar boven, maar let op, het is best wel een klim. Een goede conditie is dus wel fijn, net als een flesje water. Na ongeveer 35 minuutjes bereik je de brug, maar het kan zijn dat je daar nog even moet wachten, aangezien er maar een beperkt aantal mensen de brug op mag. Eenmaal aangekomen is een prachtig uitzicht gegarandeerd!

Nu je toch in deze omgeving bent: vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de azuurblauwe Alpsee!

Handige tips:

  • In het hoogseizoen is het vaak heel erg druk in en rondom het kasteel, dus het is erg handig om je dag vroeg te beginnen en dit als eerste activiteit te plannen.
  • Kom je met de auto? Dan moet je parkeren in het dorpje Hohenschwangau. Hier vind je een kleine kaart incl. parkeerplaatsen. Let op: je kunt niet direct naast het kasteel parkeren, dus je moet of zelf omhoog lopen of met een shuttlebus. Lopen is een flinke workout, maar gezinnen met kinderen doen het ook, dus het is best te doen.
  • Wanneer je het kasteel van binnen wil bekijken, kan dat alleen in combinatie met een rondleiding. Hiervoor moet je een timeslot boeken en ik raad je aan om dat van te voren online te doen, zodat je niet in de rij hoeft te staan.
Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.