Review: Hanwag Yukon Lady wandelschoenen

hanwag yukon lady

Sinds enkele jaren is mijn liefde voor bergwandelen weer helemaal terug en ben ik dan ook geregeld in de bergen te vinden. Afgelopen zomer was ik er twee keer, de eerste keer in Zuid-Tirol en de tweede keer in Paznaun, Oostenrijk. Meestal draag ik lage wandelschoenen die meer lijken op trailschoenen, maar dit keer wilde ik ook graag een hoger, steviger paar testen. Na wat uitzoekwerk kwam ik uit op de Hanwag Yukon Lady trekkingschoen. In deze blog vertel ik jullie alles over mijn ervaringen met deze wandelschoenen van Hanwag.

De basics en productbeschrijving

De Hanwag Yukon Lady is een stevige en veelzijdige wandelschoen met een leren voering. De schoen valt in de BC categorie, wat betekent dat ze goed geschikt zijn voor ruiger landschap en meerdaagse tochten. Wandelschoenen in deze categorie zijn voorzien van dikker leer, een stijve zool en een hoge schacht. De Yukon Lady is volgens Hanwag een trekkingschoen die zo goed als alles aankan. De hoge schacht beschermt en ondersteunt de enkels en de goed dempende zool stabiliseert en biedt grip op verschillende soorten terrein. De voering is voorzien van zacht, comfortabel leer en beschikt aan de bovenzijde over luchtgaatjes voor een ademend vermogen. De schoenen kosten €290,- wanneer je ze op de website van Hanwag aanschaft. Een flinke investering dus, maar zijn ze het ook waard..?

Paznaun

Mijn ervaring met de Yukon Lady wandelschoen

Het eerste wat ik dacht toen ik de schoen in handen had was: zwaar! Vergeleken met mijn lichte en lage Salomon X-Raise GTX voelde het als een stuk meer gewicht, wat natuurlijk ook echt zo is. Ter vergelijking: mijn Salomon schoenen zijn 290 gram en deze van Hanwag 1430 gram. Niet zo heel gek ook, want ze kunnen een stuk meer aan qua belastbaarheid. Ook toen ik de schoenen eenmaal aanhad voelde het ietwat vreemd, bijna letterlijk als een blok aan m’n been. Toch was ik daar vrij snel aan gewend, want qua materialen voelen de schoenen gewoon heel comfortabel aan.

De echte test kwam in Ischgl, waar ik de schoenen voor het eerst aanhad tijdens een dagtocht in de bergen. Het zou geen hele zware tocht worden over ruig terrein, dus ik kon de schoenen helaas niet testen waar ze het best tot hun recht komen. Toch merkte ik bij de stukken over vrij steile alpenweides al snel dat deze wandelschoen inderdaad een echte alleskunner is. Ik stond letterlijk en figuurlijk stevig in m’n schoenen en mijn enkels hebben geen moment gewankeld. Op vlakkere stukken daarentegen vond ik de schoen wel echt te stijf. Die stijfheid is juist perfect op ruige, onregelmatige paden, maar op bergpaden zonder al teveel moeilijkheden zorgt het er juist voor dat het comfort iets minder wordt.

VoordelenNadelen
Biedt veel grip en stabiliteitLange veters i.p.v. snelvetersluiting
Geschikt voor zwaardere tochtenVoelen zwaar en ietwat log aan
Ideaal voor gebruik op ruig terreinMinder geschikt op vlakker terrein
Gaat jarenlang mee, goede kwaliteitZool is vrijwel niet buigzaam
Comfortabele materialen

Al met al zijn de Hanwag Yukon Lady perfecte schoenen voor degenen die van plan zijn om langere, zwaardere wandelingen te maken over voornamelijk ruig en onregelmatig terrein. Voor dagtochten van gemakkelijk tot gemiddeld niveau zou ik ze niet perse aanraden, maar het ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je voorkeur is. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen met zwakkere enkels deze wél al fijn vinden bij dat soort wandelingen. Ik gooi mijn lage Salomon’s zeker niet aan de kant, maar ook deze van Hanwag schrijf ik zeker niet af. Sterker nog, ik vind het ideaal dat ik nu twee paar heb die ik voor verschillende soorten hikes kan gebruiken!

Wat voor soort wandelschoenen zijn jouw favoriet? Ik ben heel benieuwd!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met The X-Factor PR

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.