Het South West Coast Path: de langste National Trail van Engeland

south west coast path

Het South West Coast Path is met zijn 1014 km de langste National Trail van Engeland. De route begint bij Minehead aan de rand van Exmoor en loopt helemaal tot de kustlijn van Poole Harbour. Je wandelt langs de prachtige kustlijn van Zuidwest Engeland en ontdekt onderweg enkele van de meest dramatische landschappen van het land. Steile kliffen, afgelegen baaien en schattige havenstadjes wisselen elkaar af en een frisse zeewind maakt de ervaring compleet. Mijn oom, tante en neefje hebben een deel van deze geweldige tocht gewandeld en bij het zien van de foto’s was ik meteen om: dit wil ik ook! Ik heb dus even de nodige research gedaan en dat deel ik graag met jullie in dit artikel!

south west coast path

De route

In eerste instantie denk je misschien dat 1000 kilometer ietwat veel is, maar no worries, het South West Coast Path is niet alleen geschikt voor die hard langeafstandswandelaars. Sterker nog, de meeste mensen delen de route op in stukken van een aantal dagen. Wil je wel in één keer de gehele route lopen, dan ben je tussen de 4 en 6 weken onderweg. Op de officiële website van het South West Coast Path kun je verschillende routes vinden, met ieder zijn eigen moeilijkheidsgraad. Hier worden de routes gedetailleerd beschreven en vind je allerlei weetjes en tips voor accommodatie onderweg. De meeste wandelroutes duren zo’n 5 tot 7 dagen, maar je kunt ook gaan voor een kortere of langere tocht.

Dat deze hike een bijzondere wordt is sowieso zeker, want je loopt onderweg door vijf ‘Areas of Outstandig Natural Beauty’, twee Werelderfgoed-gebieden, een UNESCO Biosphere Reserve en Geopark en een National Park. Al met al genoeg ingrediënten voor een fantastische wandelervaring.

south west coast path

Fun facts

  • Wanneer je de totale 1014 km loopt, loop je over 230 bruggen, vaar je met 13 veerboten, open je 880 hekken, passeer je meer dan 4000 Coast Path wegwijzers en beklim je meer dan 30.000 traptreden!
  • Met wel 35052 hoogtemeters aan klimmen en dalen staat het Coast Path gelijk aan het 4 keer beklimmen van de Mount Everest!
  • Per jaar kost het ongeveer £1000 per mijl om de route goed bij te houden.
  • De kosten voor het onderhoud worden niet volledig gesubsidieerd, daarom is de South West Coast Path Association (SWCPA) opgericht. Door de donaties van leden en partners en met behulp van vrijwilligers houden ze de route toegankelijk voor iedere wandelaar.

Handig om te weten

  • Bang om de weg kwijt te raken? Dat gebeurt niet snel. Langs de hele route staat namelijk bewegwijzering. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Download dan de gps-bestanden van de route die je koopt. Zorg ervoor dat je die ook offline kunt lezen, want er is niet overal internet.
  • Ook is het handig om van tevoren goed uit te zoeken of er wel eet- en drinkgelegenheden zijn onderweg. Dat is niet altijd het geval, dus dan moet je er echt voor zorgen dat je zelf genoeg eten en drinken bij je hebt.
  • Je kunt het SWCP het beste in het voor- of najaar lopen. ’s Zomers kan natuurlijk ook, maar in juli en augustus is het vaak druk. Dat maakt toch stiekem de charme van deze route een beetje minder. In de winter lopen is geen aanrader, omdat het dan erg koud en nat kan zijn, wat op sommige stukken gevaarlijk is.
  • Geen zin om zelf met je bagage te sjouwen? Er zijn verschillende organisaties die reizen aanbieden inclusief bagagevervoer.
south west coast path

Na vele hikes in Oostenrijk en Schotland komt deze route ook zeker op mijn lijstje! What about you? Zou jij het South West Coast Path willen lopen? Laat het me weten; ik ben benieuwd!

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.