7x fantastische reisfilms- en documentaires

a life on our planet

Nu we nog weer wat langer in deze fijne lockdown zitten en we vrij weinig kunnen doen, vond ik het wel eens tijd om mijn favo reisfilms- en documentaires op een rijtje te zetten. Buiten wandelen en koffietjes to-go halen is natuurlijk de allerleukste activiteit die we nu kunnen doen, maar als het slecht weer is moeten we ons natuurlijk ook niet vervelen. En zeg nou eerlijk, wat is er nu lekkerder dan op de bank zitten met een dekentje terwijl de regen tegen de ramen tikt? Een theetje en wat lekkers erbij, Netflix aan en relaxen maar! Daarom speciaal voor jullie 7x fantastische reisfilms- en documentaires!

Natuurdocumentaires

A life On Our Planet

De bijzondere documentaire A Life On Our Planet is vorig jaar uitgekomen. Gedurende zijn leven als bioloog bezocht Sir David Attenborough elk continent en tijdens al zijn reizen legde hij de natuur in al zijn pracht en praal vast. In deze docu kijkt hij terug op de dingen die hij heeft gezien en hoe de natuur in de tussentijd veranderd is. Plat gezegd: hoe wij als mens de natuur naar de klote hebben geholpen. Want dat is eigenlijk oprecht wat we doen. Als je terugkijkt naar hoe de natuur er pakweg 60 jaar geleden aan toe was en hoe het er nu uit ziet, dan wordt je echt wel even stil. Ik vond het zelf heel heftig om al die beelden te zien, sterker nog: ik heb een potje zitten janken! Gelukkig is de tweede helft van de docu wat positiever, daar vertelt David dat we het tij echt wel kunnen keren en wat we daar allemaal voor moeten doen. Er is dus nog hoop! Persoonlijk vind ik dat deze docu verplichte kost moet worden op elke middelbare school overal ter wereld. Misschien leren we het dan.

Our Planet

De documentaireserie Our Planet komt van de makers van o.a. Planet Earth en ook deze serie is ingesproken door de fantastische Sir David Attenborough. De serie bestaat uit acht afleveringen en laat je de meest prachtige beelden zien. Van bijzondere, nooit bezochte plekken tot zeldzame diersoorten en spectaculaire wildlife beelden. Ook in deze serie wordt duidelijk dat de mens de grootste bedreiging is voor het voortbestaan van de natuur. Volgens het laatste Living Planet Report uit 2018 is het aantal vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen sinds 1970 met wel 68% afgenomen (bron: WWF) en dat komt voor een groot gedeelte door toedoen van de mens. Naast het genieten van bijzondere beelden, daagt deze documentaireserie dus ook uit tot nadenken over de toekomst.

reisfilms

Avontuur en drama

Wild

De reisfilm Wild is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van Cheryl Strayed. De film vertelt het verhaal van de 26-jarige Cheryl, die na een aantal zware gebeurtenissen in haar leven besluit om de Pacific Crest Trail te lopen. Een belachelijk zware wandeltocht van ruim 1700 kilometer. Voor een getraind persoon is dit al niet zomaar een tocht, maar Cheryl start de tocht ongetraind en met een veel te zware backpack. Van zinderende hitte tot bittere kou, van creepy mannen tot gevaarlijke beren en van kapotte schoenen tot eenzaamheid: er gebeurt een hoop. Cheryl wordt gespeeld door Reese Witherspoon en ik denk dat dit haar beste rol ooit is. Ze speelt zó goed dat je alle emoties en indrukken bijna zelf ervaart. Een echte aanrader!

PCT

Into the Wild

Zo, over indrukwekkende reisfilms gesproken. Deze staat bij mij met stipt op nummer één. Into the Wild is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer en vertelt het waargebeurde verhaal van de 22-jarige Christopher McCandless. Zijn familie leeft een materialistisch leven en Christopher haat de maatschappij waarin alles draait om geld en bezit. Na zijn afstuderen geeft ‘ie dus al zijn spaargeld aan een liefdadigheidsinstelling, gooit z’n contante geld weg en gaat op avontuur. Zijn plan is om naar Alaska te reizen en daar een bestaan op te bouwen in de wildernis. Onderweg gaat er natuurlijk van alles mis; door de tussenkomst van andere mensen, maar ook door de natuur. Want de natuur is echt niet alleen maar mooi en vergevingsgezind. Ik werd tijdens het kijken continu van de ene in de andere emotie getrokken. Op het ene moment heb je zoveel bewondering voor die jongen, terwijl het op sommige momenten echt een domme zak vol naïviteit is. Het mooiste aan deze film zijn de prachtige beelden die geschoten zijn op plekken waar Christopher zelf ook echt gelopen heeft.

Heb jij nog leuke toevoegingen aan deze lijst? Laat het me vooral weten!

Eat, Pray, Love

Op naar wat luchtigers. Eat, Pray, Love is ook gebaseerd op het gelijknamige boek (welke film niet ;)) en gaat over de 34-jarige Liz, die na haar scheiding besluit eindelijk eens iets voor zichzelf te gaan doen. De rol wordt gespeeld door één van mijn favo actrices: Julia Roberts. Liz besluit op reis te gaan om zichzelf opnieuw te vinden en echt eens te genieten van het leven. De reis begint in Italië, waar ze vooral geniet van het eten en la dolce vita. Stop nummer twee is India, waar ze leert bidden en rust zoekt door het midden in de nacht schrobben van de vloer van de ashram. Ook leuk! De laatste stop is Bali, waar een typische, tandloze medicijnman haar leert dat je gelukkig en tevreden kunt zijn met de kleine dingen. En laten we natuurlijk niet het romantische aspect vergeten: ook dat vinden we zeker weten terug in deze reisfilm. Veel clichés, maar ook veel mooie beelden van alledrie de landen. Ik ben stiekem al jaren fan.

reisfilms

The Bucket List

Huilen! The Bucket List is reisfilm meets drama meets komedie, dus ook hier wordt je heen en weer geslingerd tussen emoties. De film gaat over twee terminaal zieke mannen, Carter en Edward, die elkaar ontmoeten op een ziekenhuiskamer. Ze hebben twee totaal verschillende karakters, dus het klikt totaal niet. Totdat de bucketlist van Carter in beeld komt. Carter is een automonteur en kan minstens de helft van zijn bucketlist activiteiten niet betalen, dus belandt het briefje in de prullenbak. Edward is daarentegen een rijke vent en heeft niemand waar ‘ie rekening mee moet houden, dus besluit hij de bucketlist aan te vullen en Carter mee te nemen op een belachelijke, fantastische en bijzondere reis om de wereld. Van de Taj Mahal tot Tibet en van piramides tot de Rivièra: ze doen alles wat ze maar willen. Natuurlijk word er onderweg een hoop gelachen, maar ook geruzied en gehuild. Deze film is niet echt een geweldig hoogstandje, maar je krijgt er wel zin van om te reizen! (en je kunt even lekker een potje huilen)

Roadtrip

Expedition Happiness

Deze heb ik pasgeleden pas ontdekt en mocht je hem nog niet gezien hebben: ga kijken! Deze real life docu is te vinden op Netflix en gaat over Het Duitse stel Felix Starck en Selima Taibi, die samen met hun hond Rudi een rondreis maken door Noord-Amerika in een omgebouwde schoolbus. Helemaal leuk voor de vanlife liefhebbers onder ons! Alleen al de omgebouwde bus is geweldig: er zit een flat screen TV in, een WC, een slaapkamer, een fornuis plus oven en beschikt over zonnepanelen op het dak en een watertank. Alles is megastrak, dus stiekem geloof je het niet helemaal wanneer ze zeggen dat ze niet goed kunnen klussen. Maar hey, dat mag de pret niet drukken. De natuurbeelden zijn fantastisch en ze laten, naast de bijzondere en mooie momenten, ook de minder mooie momenten zien. Meer zien? Felix bracht eerder al de docu Pedal The World uit, waarin hij een fietstocht maakte door 22 landen!

Tell me, welke van deze reisfilms is jouw favoriet? Of is er eentje die je nog niet hebt gezien? Ik ben benieuwd!

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.