Mijn favoriete wandelroutes in Glencoe

wandelroutes in Glencoe

Ruige landschappen, pittoreske dorpjes, fantastische hikes en gastvrije bevolking, Schotland heeft sinds ik er in 2018 voor het eerst was echt mijn hart gestolen. Fun fact: een groot deel van mijn familie ging hier altijd al heen, maar ik snapte nooit waarom. Wat is er nou leuk aan urenlang wandelen in de regen en vervolgens drijfnat weer bij je tentje aan te komen? Mij niet gezien. Toch begon het bij het zien van al die mooie foto’s te kriebelen en besloot ik in 2018 samen met Tom een roadtrip door de Highlands te maken.

Onze eerste stop was het dorpje Glencoe, gelegen aan het uiteinde van de gelijknamige vallei Glen Coe. Vanaf het moment dat je de A82 op rijdt kijk je je ogen uit over de diepe vallei en de bergketens die aan weerszijde van de weg opdoemen. Onze eerste hikes in Schotland vonden in deze prachtige omgeving plaats en in dit artikel deel ik twee van mijn favo wandelroutes in Glencoe!

wandelroutes glencoe

Pap of Glencoe

Op de website van WalkHighlands kun je allerlei mooie wandelroutes in Glencoe vinden, inclusief lengte, moeilijkheidsgraad en gps-bestanden van de route. Mega handig! Hier vind je overigens niet alleen wandelroutes in Glencoe, maar ook in de rest van Schotland. De wandelroute naar de Pap of Glencoe was degene die er voor ons als eerste uitsprong. Een gemiddelde moeilijkheidsgraad, 7 kilometer lang en een duur van 4 à 5 uur. Prima om de eerste dag mee te beginnen!

De route naar de Pap of Glencoe

We parkeerden de auto hier en begonnen vol frisse moed aan de eerste hike van onze Schotse roadtrip. Na een paar honderd meter over een bospad sloegen we links af en daar begon de eerste kleine klim. Je loopt door een soort weiland, maar dan eentje die flink steil omhoog loopt. Een goede warming up voor het echte werk! Op een gegeven moment vind je aan je rechterhand een bruggetje dat je over moet steken. Hierna loop je een tijdje licht heuvelopwaarts, totdat je bij een rivierstroompje aankomt. Vanaf het moment dat je deze oversteekt wordt de route een stuk pittiger.

Je loopt via smalle slingerweggetjes tussen de varens door snel stijgend omhoog, tot je op een gegeven moment via een nog smaller pad letterlijk langs de zijkant van de berg loopt, met aan je rechterhand een flinke diepte. Op ongeveer 430m hoogte maakt het pad een bocht naar rechts en vanaf dan loop je weer bergopwaarts. Het pad is nog steeds smal en bevat veel losse stenen, dus goede bergschoenen zijn zeker een must.

Na flink wat meters stijgen kom je op een grote vlakte terecht, vanwaar je nu al een prachtig uitzicht hebt op Loch Leven en Glencoe. Nadat je deze vlakte bent overgestoken sta je pal onderaan de summit van de Pap of Glencoe. Vanaf hier is er eigenlijk geen echt pad meer, maar moet je je weg zien te vinden over de vele rotsblokken. Hier raakte ik dus een beetje in paniek, aangezien ik flink last heb van hoogtevrees en een groot gedeelte van de rotsen letterlijk wiebelden onder je voeten. Gelukkig kwamen er een groep mensen aan die ons met alle liefde voorgingen en de juiste route wilde laten zien. Het mooiste van alles? Dit was een hele groep 70-plussers! Eén keer per maand maakte ze samen een wandeltocht en elke keer was een andere berg aan de beurt. Echt #goals!

Vanaf de top van de Pap of Glencoe heb je een fantastisch uitzicht over Loch Leven, Glencoe, Ballachulish en omliggende bergtoppen. Genoeg gezien? De weg terug is gemakkelijk: dat is namelijk dezelfde route, maar dan naar beneden!

Lost Valley

Een andere hike die zeker niet in het lijstje wandelroutes in Glencoe mag ontbreken is de hike naar de Lost Valley. Deze wandeling is officieel 4 kilometer lang en je bent er ongeveer 3 uurtjes mee bezig. Ook hier is het startpunt het best met de auto te bereiken. Parkeren doe je op de parkeerplaats hier en vanaf dit punt loop je eerst een stuk naar beneden, de vallei in.

Tip: zorg dat je niet al te laat arriveert, want vanaf het middaguur staat de parkeerplaats vol met toeristenbussen. Van die toeristen zelf heb je geen last, want het enige wat ze doen is een paar fotootjes maken. De bussen nemen alleen wel alle parkeerplek in en dat is dan weer niet zo handig.

De route naar de Lost Valley

Het eerste gedeelte van het pad loopt dus door de vallei, totdat je een houten brug bereikt waarmee je de River Coe oversteekt. Het pad wordt ineens erg rotsachtig en op sommige stukken moet je letterlijk klimmen en klauteren. Je moet hier vooral je evenwicht niet verliezen, want er zijn wel eens ongelukken geweest waarbij er mensen in de kloof belandden. Na dit ietwat heftige stuk vervolg je de route door een mooi berkenbos en kun je even bijkomen van de laatste paar honderd meter. Op een gegeven moment moet je een hek openen om zo op het volgende gedeelte van de route te komen. Na een tijdje bereik je een riviertje dat je vervolgens oversteekt via grote stapstenen en vanaf hier wordt de route weer iets lastiger omdat je weer flink wat rotsen moet beklimmen. Als het heeft geregend is het een soort glijbaan, dus het is opnieuw oppassen geblazen.

wandelroutes in glencoe

Aan het einde van deze klim vormt zich een beter begaanbaar pad, waar verschillende rotsen een soort van traptreden vormen. Vanaf hier beperken de bomen niet meer het zicht en heb je een mooie open blik op de Glen Coe vallei. Na nog één ruig stuk daal je eindelijk af in de Lost Valley. Deze wijd uitgestrekte vallei ligt helemaal afgezonderd en is vanuit Glencoe niet te zien vanwege de grote rotspartijen. Dit was vooral in de 17e eeuw handig voor de Clan Macdonald, die de vallei als verstopplek gebruikten voor hun vee.

Klein lesje geschiedenis: in 1692 vond de tragische Massacre of Glencoe plaats, waar 37 mannen van Clan Macdonald werden afgeslacht door mannen van de Engelse kapitein Campbell. Zeker 40 vrouwen en kinderen kwamen om doordat ze dakloos werden vanwege het platbranden van hun huizen. Dit alles terwijl de mannen van Campbell te gast waren bij Clan Macdonald.

De Lost Valley word omringd door de immense Gear Aonach en Bheinn Fhada en je kijkt hier je ogen uit. Het is zeker een aanrader om hier een tijdje rond te lopen en het bijzonder landschap te bewonderen! Ook deze wandelroute gaat via dezelfde weg weer terug.

Oh, mocht je trouwens op zoek zijn naar nog meer fantastische wandelroutes? Schaf dan vooral onderstaand boek aan! Hierin vind je de meest bijzondere, mooiste en uitdagende hikes ter wereld. Ik ben fan!

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.